Tarot

Tarot i tarot karte

Podrijelo tarot karti dolazi iz drevnog Egipta. Vjeruje se da su u to vrijeme faraoni konzultirali tadašnje svećenike koji su jedini mogli protumačiti složenu simboliku tarota i zvijezda. I pored brojnih verzija, egipatski je tarot do današnjih dana ostao jedan od najpopularnijih.

Kao sredstvo i spiritualni alat za proricanje, tarot nam otkriva i opisuje mnoge životne situacije kroz svoje osnovne simbole i slike. Brojevi na tarot kartama su također od velikog značenja, jer nose duboke mistične poruke koje su od velike važnosti.

Tarot špil se sastoji od 78 karata, koje se dijele na veliku i malu Arkanu

Svaka od ovih tarot karata na svoj specifičan način daje kompletnu analizu i saznanja o određenim segmentima života. Tarot je strukturalno rijedak spiritualni alat koji  je u potpunosti povezan sa energijom Svemira..

Svaka tarot karta može do detalja dati odgovore na postavljena pitanja, naglašavajući one najvažnije aspekte vezane za život osobe. Velika i mala Arkana kao cjelina se nadovezuju u tumačenju i na taj način tarot daje cjeloviti prikaz situacije.

tarot

Tarot Velika Arkana se sastoji od slijedećih karata

Tarot karta Budala – najčešće je povezana sa nulom ili sa brojem 22. Ona opisuje energiju entuzijazma, uzbuđenja, optimizma. Također se nadovezuje na preuzimanje rizika, naivnost i nesmotrenost.

Tarot karta Mag – odnosi se na dominaciju, vještine, nadmoć i nagovještava dolazak nekog važnog u život osobe. Može upozoravati na obmanu, prevaru i ljubavno zavođenje.

Tarot karta Visoka Svećenica – simbolizira instinkt, intuiciju i mudrost. Ukazuje na period istraživanja i važnih saznanja. Odnosi se na duhovni i religijski aspekt.

Tarot karta Carica – predstavlja oblike kreativnosti, ukazuje na napredak, obilje i sklad. Simbol je majčinstva i ženstvenosti.  Povezuje se sa emocionalnom zrelošću.

Tarot karta Car – simbolira autoritet, dominaciju i tendenciju za održavanjem moći. Ovo je karta koja ukazuje na stroga načela i disciplinu.

Tarot karta Visoki Svećenik – odnosi se na poštovanje tradicije, konzervativna načela i duhovni napredak. Ova tarot karta ukazuje na vrijeme koje nije povoljno za nova iskustva ili projekte.

Tarot kara Ljubavnici – nosi sa sobom duplu simboliku. Fokus stavlja na romantične i ljubavne osjećaje. No, sa druge strane ukazuje na neophodnost izbora ili žrtvovanje za dobrobit drugih.

Tarot karta Kočija – opisuje vještinu, volju i način suočavanja sa tegobnim situacijama. Odnosi se na poticaj da se krene dalje bez obzira na trenutne poteškoće.

Tarot karta Pravda – kao što samo ime govori, simbolizira jednakost i ravnotežu. Kada se pojavi u tarot analizi uvijek savjetuje pravdu i umjerenost, ali i ograničava aspekt ekstrema.

Tarot karta Pustinjak – odnosi se na razboritost, oprez i traženje istine. Ova tarot karta simbolizira potrebu za unutrašnjim mirom i osamljivanjem. Nekada upozorava osobu na neophodnost razjašnjavanja situacije ili tajni u cilju individualnog napretka.

Tarot karta Kotač sreće – u tumačenju je naznaka novog ciklusa i važnih predstojećih promijena. S’ obzirom da predstavlja prijelaz, u obrnutom položaju može najaviti vrlo bolne i neugodne situacije.

Tarot karta Snaga – predstavlja poticaj i težnju da se krene napred sa započetim projektima ili idejama. Ova tarot karta u suštini ukazuje na prihvaćanje rizika. U obrnutom se položaju odnosi na lakomislenost u odlukama. Obuhvaća aspekt emocionalne, duhovne, fizičke i intelekutualne snage.

Tarot karta  Obješeni čovjek – ima vrlo važno značenje. Sa jedne strane ona potiće osobu na strpljenje i buđenje duhovne snage. Međutim, u tarot analizi također predviđa neophodnost žrtvovanja ili odricanja, kao i prisutnost magije.

Tarot karta Smrt – je naznaka promjene, transformacije i svršetka jednog razdoblja. Period promjene ukazuje da će jedan ciklus u životu biti završen kako bi se napravilo mjesta za nešto novo ili bolje u životu osobe.

Tarot karta Umjerenost – upućuje na uravnotežen i umjeren život. Svaka vrsta ekstremnog ponašanja može biti štetna za osobu. U tarot tumačenju zastupa skad, kako na duhovnom, tako i na fizičkom planu.

Tarot karta Vrag – odnosi se na osjećaj zarobljenosti, ograničenja ili nemogućnosti da se određeni problemi rješe. U tarot analizi to se može manifestirati kroz financijske probleme, kronična oboljenja, usamljenost, sklonost ka porocima poput npr. kockanja.

Tarot karta Kula – jedna od najintrigantnijih karata koja opisuje mnoge dramatične događaje koji su neočekivani. Neuspjeh u financijskom poslovanju, komplicirane obiteljske situacije, bankrot ili kriza, samo su neke od mogućih situacija koje simboliziraju ovu kartu. No, sa druge strane, tarot karta Kula može biti nagovještaj izlaska iz kaotičnih životnih situacija.

Tarot karta Zvijezda – označava želje, inspiraciju i kreativnost. U ovoj tarot karti predočeni su elementi optimizma i važne podrške koju će osoba dobiti od drugih ljudi. Međutim, ona također može ukazivati na zanemarivanje ili zapostavljanje važnih segmenata života.

Tarot karta Mjesec – predstavlja situacije koje su vrlo često zbunjujuće ili nedefinirane. Iluzije, obmane, sumnjičavost ili zablude se skrivaju iza ove karte. Ovo je karta koja ukazuje na neophodnost rješavanja i razjašanjivanja cijelokupne situacije.

Tarot karta Sunca – smatra se jednom od najpozitivnijih u špilu velike Arkane. Odnosi se na aspekte zadovoljstva, radosti i ispunjenja u segmentu prijateljstva, obitelji, ljubavi. Ova tarot karta najavljuje vrijeme završetka postojećih problema i donosi pozitivna dostignuća u radu.

Tarot karta Svijet – odnosi se na uspjeh i otvorenost za nove ideje. Simbolizira veliki profesionalni uspjeh, ulazak u bračnu zajednicu i poboljšanje zdravlja. Opisuje vrijeme procvata, uspona i povoljnog razdoblja za investiranje. Međutim, u obrnutom položaju može donjeti razdvajanje od partnera ili zdravstvene tegobe.

Tarot Mala Arkana se sastoji od četiri grupe karata:

kupovi, štapovi, mačevi i novčići
Svaka grupa je na svoj način jedinstvena i povezana sa određenim elementom. U tarot špilu one sačinjavaju jednu jedinstvenu cijelinu prirode, kao i svih njenih elemenata.

Kupovi se nadovezuju na element vode, percepciju, instinkt i intuiciju. Oni predstavljaju ono najemotivnije u nama samima. Odnose se na stanje duše i označavaju početak godine.

Štapovi imaju simboliku pokreta, putovanja, novih ideja i planova, ali u samoj osnovi mogu oslikavati duhovnu percepciju i sažimanje života.

Mačevi se nadovezuju za karmu, karmičke utjecaje, ali i na otežavajuće situacije u našim životima koje nekada mogu biti destruktivne i teške.

Novčići se vežu za materijalni kodeks stvaranja, izgradnje, ali i poimanje materijalističkog principa života – koji nam pruža u tarotu odgovor na pitanja iz ove sfere.

Kroz tarot analizu, odnosno simbolične kombinacije, možemo saznati mnoge tajne ili skrivene situacije iz našeg života. Tarot nam kroz kombinaciju suptilnih energija na jedinstven način predočava razloge pojedinih događaja iz prošlosti, uvodeći nas ujedno u promjene koje možemo očekivati u budućnosti.

Za tarot se može reći da je nešto poput sudbinske mape kroz čije simbole i arhetipove dolazimo do saznanja o svim važnim životnim smjerovima, putovanjima i novim iskustvima.

         
Ocjena: 4.5 / 5 (110 ocjena)